Pijnpunten voelen

De yogales is in volle gang, we gaan in warrior pose, de krijger. Ik loop rond, geef aanwijzingen, leg met toestemming handen op plekken die wat kunnen draaien. Gezucht, gekreun. Ik hoor verzet tegen pijn, tegen stijfheid. Het is ook lastig.  Aandacht voor wat zich op dit moment aandient is soms pijnlijk, confronterend.

Als de houding zich verdiept met iedere uitademing, hoor ik meer rust, een geconcentreerde aandacht op de houding, welke spieren nodig zijn. Wat word ik blij van deze mensen die de confrontatie durven aan te gaan. Dat ze die plekken voelen die wellicht verborgen waren en daar nu aandacht aan geven, liefdevolle zorgzame aandacht.

Een deelnemer vraagt hoe het toch kan dat haar ene kant zo verschillend is van de andere. Ik geef niet meteen direct antwoord op de vraag, ervaren alleen kan al zo verhelderend zijn. Ervaren hoe je lijf werkt. Door voorkeurshoudingen, door vermijding van houdingen door ongemak, of wellicht door een beperking. Redenen te over voor het lijf om een bepaalde houding aan te nemen die misschien niet heilzaam is. In de yoga brengen we de aandacht terug bij die gebieden en brengen we waar mogelijk het lijf weer in balans. Toch is dat geen doel op zich.

Yoga en Mindfulness zijn niet doelgericht. Het draait om in aandacht bewegen, bewust van de spieren die nodig zijn, bewust van dat er wellicht wat sturing nodig is of juist wat afremming, dat bewustzijn, daar draait het om.

Nodeloos te zeggen dat ook voor mij elke les een reminder is, een reminder in aandachtig, liefdevol te zijn voor ieders en ook mijn eigen voortdurende proces. De avond ervoor mezelf genadeloos tegengekomen, de onrust zit nog in mijn lijf en hoofd. Maar nu, de aandacht bij deze dappere groep laat mijn eigen beslommeringen in een nieuw licht zetten en de verdieping keert terug. Wat geniet ik van het ervaren van die prachtige stilte die in aandacht oefenen soms met zich meebrengt. Stilte waarin ook mijn pijnpunten mogen zijn en als vanzelf voorbij drijven.

Binnenkort starten er weer yogalessen in Hattem op de vrijdagochtend. Hou de website in de gaten, of zet jezelf op de mailinglist, dan hou ik je op de hoogte van nieuwe lessen, nieuwe data en andere activiteiten.

Mail naar naomislijkhuis@gmail.com met als onderwerp mailinglist.