YOGA NIDRA, DE SLAAP VAN DE YOGI

Bij De Elisehof werken we met allerlei methoden om te oefenen in gewaar zijn, bewust zijn. Aandacht in het moment. Wat bewustzijn met zich meebrengt, is vrijheid van vaste overtuigingen en gewoonten. Je oefent in bewustzijn om erachter te komen dat je feitelijk het bewustzijn bent, het bewustzijn waaruit alles is gemaakt.

Bewust zijn kun je trainen, op verschillende manieren. Door Yoga, Mindfulnesstrainingen en diverse meditatietechnieken. Sinds kort bieden we ook Yoga Nidra aan. De meditatievorm Yoga Nidra betekent letterlijk ‘de slaap van de Yogi’. Yoga Nidra is een oefening waarbij je in een diepe vorm van ontspanning komt. Een heldere ‘slaap’ waarin tegenstellingen samenvallen, je alles wat je tegenkomt verwelkomt en je contact maakt met de rust in jezelf. Via geleide meditatie onderzoek je de verschillende lagen van je bewustzijn. Het lichaam komt in een steeds diepere staat van ontspanning terwijl we ons bewust onderzoeken. Een prachtige en bijna moeiteloze manier van oefenen in gewaar zijn en te rusten in gewaarzijn en een prachtige aanvulling op de Mindfulness/Vipassana meditaties en de praktijk van Yoga. Op die manier kan ons systeem het vastklampen aan patronen loslaten, die wellicht in het verleden nuttig waren, maar nu niet meer. Omdat we voelen in plaats van denken, gewaar zijn in plaats van doen, worden we ons bewust op een ander niveau dan de geest. Het is mindfulness, maar dan in een heel ontspannen houding. (Vaak lekker liggend).

Daarnaast wat opmerkingen over rust en waarom dat zo belangrijk is. Rust kan transformerend zijn. Wanneer je goed uitgerust bent zijn er gevoelens van welzijn en tevredenheid. Veel mensen verwarren rust met vrijetijdsbesteding. Alhoewel dat heel prettig kan zijn, is het nog steeds iets doen (zelfs een film kijken of een wandeling maken). Maar rust heeft niets te maken met iets doen. Rust heeft alles te maken met gewoon zijn. En rust is een fysiologische biologische noodzaak. Het is geen luxe. Het is niet lui, het is juist noodzakelijk dat je lichaam de hormonale homeostase moet terugvinden na het navigeren door de stress van het dagelijks leven. Als we niet de rust krijgen die we nodig hebben functioneren we niet optimaal dan verwerken en integreren we onze emoties niet goed.

Voordelen van Yoga Nidra kunnen zijn:

  • Fysieke, mentale en emotionele ontspanning,
  • Verbetering van de kwaliteit van slapen,
  • Bevordering van creativiteit en breinfuncties,
  • Verbeteren van je mentale focus en behulpzaam bij integratie goede gewoontes,
  • Brengt het autonome zenuwstelsel in balans brengen,
  • Het versterken van het immuunsysteem,
  • Minder angst, frustratie en verslavingen
  • Meer energie.

En bovenop dat allemaal maakt rust je vriendelijker en minder reactief.

Mocht je zelf willen ervaren wat Yoga Nidra voor je kan betekenen kijk dan bij de agenda voor een verdiepende les, of boek een yogales waarin we als eindontspanning een verkorte versie aanbieden. Je kunt nu ook individuele yoga nidra meditaties volgen, de kosten hiervoor bedragen 45 euro per uur. Neem contact op voor meer mogelijkheden.