De Elisehof

Mindfulnessyoga voor jongeren

Yoga voor jongeren van 12 tot 18

Yoga is een leuke en ontspannende manier om aan de balans tussen lichaam en geest te werken. Het kan steun bieden op een leeftijd waarin grote veranderingen plaats vinden in je lichaam en gevoelens. Alle elementen van yoga komen aan bod: yogahoudingen, ademhaling, concentratie, meditatie, visualisatie, ontspanningsoefeningen en zelfbewustzijn.

Mindfulness

De meditatie en bewustzijnsoefeningen komen voort uit de Mindfulnesstraining. Het leren herkennen wat er nu om je heen gebeurt, en ook wat er binnen in je gebeurt, welke gedachten of gevoelens er zijn of hoe het lichaam aanvoelt. Zonder dat op dat moment meteen te hoeven veranderen. Door met mindfulnessoefeningen stil te staan en te weten wat er precies gebeurt, komt er wat meer rust en daarmee ruimte voor een bewust antwoord op wat er speelt. In plaats van een automatische reactie. Daarmee voorkom je dat stress het overneemt en heb je ruimte voor andere keuzes.

Ook is er tijdens de lessen aandacht voor wat er allemaal in je omgaat: vragen als ‘wie ben ik, wat kan ik, wat voel ik, wat is mijn kracht, hoe ervaar ik balans en wat wil ik en wat?’ kunnen aan bod komen. Tijdens de les is veel ruimte voor eigen inbreng in een veilige groep van leeftijdgenoten. Wat in de les besproken is, blijft in de les.

Achtergrond

Op school wordt er veel van je denken gevraagd. Je moet er achter zien te komen wie je bent en wat je goed kunt, je persoonlijkheid moet zich gaan vormen. Het contact met vrienden en vriendinnen wordt steeds belangrijker, maar is ook vaak moeilijk. Het contact met ouders en broers of zussen wordt anders. Misschien herken je het gevoel dat je niet begrepen wordt? Heftige emoties komen vaak voor.  En het gevoel dat je jezelf als individu moet bewijzen en tegelijkertijd het verlangen om ‘erbij’ te horen. Yoga kan dan een rustpunt zijn in je vaak overvolle week.

Yoga voor jongeren kan ook een positief effect hebben voor jongeren die last hebben van concentratiestoornis, buik- en hoofdpijn, slaap- en coördinatie- en ademhalingsproblemen,  slechte motoriek, nervositeit, angsten, stress, overactief of naar binnen gekeerd gedrag. Tieners kunnen yoga goed gebruiken in hun dagelijks leven waarin stress, prestatiedrang en teveel prikkels in toenemende mate aanwezig zijn.

Praktisch

De les duurt een uur.  Op dit moment is er geen jongerengroep, maar heb je interesse dan kunnen we samen kijken naar een dag en tijdstip.

De lessen starten bij minimaal twee deelnemers. Er kunnen maximaal vijf jongeren meedoen. Ik kijk bij aanmelding naar leeftijd en probeer zoveel mogelijk leeftijdsgenoten bij elkaar te plaatsen. De kosten bedragen €10 euro per les.

Wil je meer informatie of een keer kennis komen maken, bel me dan op 06-37164760 of mail me op naomislijkhuis@gmail.com.